top of page

Råttor behöver få utlopp för sin mest naturliga instinkt - att gräva. Detta är lika viktigt som att en kanin vill hoppa och en hund vill nosa. I naturen lever råttor en stor del av sitt liv med att gräva djupa tunnlar att skydda sig i och böka i marken i jakt efter mat. Det är mycket viktigt att råttor får tillgång till detta även när vi håller dem som våra kära sällskapsdjur, det är ett behov som behöver uppfyllas för lyckliga och välmående råttor. Många använder sig tyvärr enbart av olika textiler, bland annat fleece och handdukar istället för strö (väldigt vanligt i bland annat USA). Detta är inte bara olagligt ur svensk djurskyddslag som faktiskt är befogat anmälningsbart, utan också en rejäl bakterie- och luktfälla. Deras kiss och markeringar bygger upp till stora mängder ammoniak som har påvisats påskynda och förvärra symptomen på mycoplasma (luftvägssjukdom), att tvätta oftare hjälper inte heller då det också finns en viss problematik i "överstädning" där råttorna markerar allt mer - ond cirkel. Därför är det otroligt viktigt ur många synvinklar. Råttor behöver helt enkelt strö för naturlig berikning samt av hygieniska och hälsosamma skäl.

En viktig sak att komma ihåg när man väljer bottenströ till sina råttor är att råttor har känsliga luftvägar. De flesta träsorter är ok att använda, det viktiga är att ströet är så dammfritt som möjligt (allt strö sägs dock vara "dammfritt" enligt tillverkarna själva när det i själva verket ofta inte är så) då det kan orsaka permanenta skador på råttornas luftvägar och sänker immunförsvaret som gör dem mer känsliga för virus eller mycoplasma att bryta ut. Strö som dammar ska därför inte användas, och inte heller spån gjort på barrträd eftersom dessa innehåller terpener och fenoler som irriterar luftvägarna och även på sikt kan skada immunförsvaret och levern. Undantaget verkar vara spån av tall/gran som torkats i ugn, så kallat "kiln dried", där mycket av de irriterande ämnena är borta. Några exempel på dessa är Pureflake, Bedmax och Littlemax, som går att beställa både via Ratrations eller Ebay/Amazon. Vanligt kutterspån som säljs på djuraffären och mataffären dammar ofta otroligt mycket, är inte värmebehandlat och är därav inte lämpligt alls att ha till råttor.

Bur och inredning 3.jpg

"Kutterspån"

Det är enligt djurskyddslag ett krav på bottenströ i buren.

"

"Jordbruksverket, bottenmaterial: 11 § Ett förvaringsutrymme ska vara försett med bottenmaterial och bomaterial om det behövs för att tillgodose djurens behov. Bottenmaterial och bomaterial ska då finnas i en för djurarten och djurens ålder tillräcklig mängd och vara av god kvalitet samt i övrigt beskaffat så att djuren inte kan skadas av gifter, mögel eller damm."

 

Ytan som är täckt av strö måste som minst vara lika stor som den minsta lagliga bottenytan för det antal råttor man har i buren. Detta innebär att om man har till exempel fleece eller mattor som underlag i buren, så måste man även ha en låda med strö. Lådan måste vara minst 0,18 kvadratmeter för 1-3 råttor, och 0,06 kvadratmeter större för varje råtta utöver det. För upp till 3 råttor kan detta betyda en låda på till exempel 30*60 cm. För 5 råttor måste lådan vara till exempel 50*60 cm. Jag rekommenderar att man har strö på hela bottnen, och jag vill även att mina köpare har det. Råttor har ett naturligt behov av att gräva och sprätta, och det är viktigt att ge dem utlopp för detta. Strö binder dessutom ammoniak bättre än fleece gör, så ur hygien- och hälsosynpunkt är strö också överlägset.

Hampa

Hampaströ är en av mina favoriter bland de olika sorters strö jag har testat. Det har riktigt bra uppsugningsförmåga, doftar fräscht (och väldigt lite), är mjukt och dammar inte. Exempel på olika märken är Hampaprodukter (säljs ofta på djuraffärer), Hemparade (säljs bland annat på zooplus.se) och Granngårdens egna Lättströ Hampa. Jag har provat alla dessa tre och den största skillnaden är att Hampaprodukters hampa har något större bitar än de andra två. Annars upplever jag dem som lika. Alla tre funkar bra. Granngårdens och Hemparades säljs i stora balar.

​

Nackdelen med hampa är att bitarna är ganska små och sprättas väldigt lätt ut ur buren, så man har ofta hampa i hela huset. Vissa råttor verkar även kunna bli snuviga av hampan, så det är värt att ha i åtanke.

Alspån

Alspån har inte riktigt lika bra uppsugningsförmåga som hampa, samt är lite hårdare, men det är dammfritt och luktar fräscht. Det är snäppet dyrare än hampa och säljs så vitt jag vet enbart i säckar som rymmer som mest 80 liter (finns på de allra flesta djuraffärer, vilket är ett plus), till skillnad från hampa som finns i balar på upp till 20 kg.

 

Jag använder alspån i toalådorna och tycker att det är bra för att hålla lukten borta. Jag upplever att det håller sig fräschare längre än exempelvis Toa-lätt.

Toa-lätt

Toa-Lätt är pellets gjorda av papper. Det har bra uppsugningsförmåga och smulas sönder en aning när det blir fuktigt. Det dammar inte heller. Däremot upplever jag att det börjar lukta blöt tidning/urin ganska fort, och det luktar ganska mycket papper om man sticker ner näsan i påsen. Det är heller ingenting jag personligen skulle använda på hela burbottnen eftersom pelletsen är rätt hårda att gå på.

 

Till toaletter funkar det dock utmärkt. Den största fördelen med Toa-Lätt är att det finns på nästan alla mataffärer (står vid kattsanden) samt är billigt.

​

Ett annat likvärdigt strö är Majsan Remiss, som också är papperspellets.

Strimlad kartong

Strimlad kartong är tyvärr inte så lätt att få tag på i Sverige. Jag beställer från RatRations.com som säljer några olika varianter (till exempel Finacard och Green Mile).

 

Kartong är fluffigt, dammfritt, luktfritt och råttorna tycker om att bädda med det tack vare de långa remsorna. Det är även utmärkt för strömatning.

 

Uppsugningsförmågan är bättre hos till exempel hampa och därför kan det vara en god idé att ha hampa i bottnen och täcka över det med strimlad kartong (så minskar man även skräpandet från hampaströet), men kartongen funkar ändå på egen hand.

 

Strimlad kartong luktar inte papper på samma sätt som Toa-Lätt gör.

Fleece

Fleece kan fungera bra som underlag på till exempel hyllor och plattformar under förutsättning att det byts och tvättas några gånger i veckan för att hålla lukten borta. Kom ihåg att fleece inte binder ammoniak på samma sätt som de flesta strösorter gör. 

 

Vissa använder fleece även i bottnen av buren. Det man då bör ha i åtanke är att man i så fall måste ha en grävlåda med strömedel, som är minst så stor som den minsta lagliga bottenytan för det antal råttor man har i buren (läs mer om detta högst upp på sidan).

 

Jag rekommenderar dock inte fleece som bottenmaterial alls (jag har själv provat det en kort period och ja, det börjar stinka urin mycket snabbare än något strö jag har provat). På hyllor där strömedel inte gärna ligger kvar, kan fleece vara ett bättre alternativ (om man överhuvudtaget väljer att ha hyllor i buren).

Flätbart material

Utöver ett bottenströ är det även lag på att råttor ska ha någon form av flätbart material i buren (för att kunna boa och bädda).

 

Detta kan vara till exempel strimlad fleece, toapapper eller strimlat tidningspapper. Undvik så kallad hamstervadd eftersom den trådar sig och kan fastna runt en tass, tå eller till och med runt halsen om man har otur.

​

Något som ofta är väldigt populärt (särskilt hos honor som generellt bäddar mer än hanar) är att lägga en toarulle på buren och sticka ner änden genom gallret så de själva kan dra omkring pappret dit de vill ha det. Bäddmaterial kan även läggas i till exempel en hängande foderboll eller höhäckar som fästs på utsidan av buren. På så sätt får råttorna också själva dra in bäddmaterialet i buren och boa där de vill.

​

Ett annat likvärdigt bomaterial är Finacard Tissue bedding, som finns på Ratrations.

Se gärna hela serien om bottenströ av Isamu Rat Care

Många burar är tyvärr inte anpassade efter artens behov att få gräva ordentligt, de har inte nog höga kanter för ett tjockt bra lager strö. Detta är dock inte en anledning till att inte använda strö utan då får buren anpassas med nya kanter eller ordna en strölåda nog stor för det antal råttor som bor tillsammans - eller både och med kokosjord strölådan!

  • IKEA har många och billiga lådor i varierande storlekar som passar bra till vissa burar.
     

  • Måttbeställa skivor (som bilderna ovan) plexiglasskivor på interglas.se - rekommenderat är 4 mm tjock
     

  • JYSK & IKEA har billiga golvskydd som kan skäras ut i anpassade mått och sedan limmas ihop eller tejpas ihop med gorilla tape eller likvärdigt.

RaÌŠttor är väldigt renliga djur av naturen och de flesta föredrar att faÌŠ göra sina behov i en separat laÌŠda bara de faÌŠr tillgaÌŠng till det. En rumsren raÌŠtta som gaÌŠr paÌŠ laÌŠda underlättar dessutom vid städning då buren kan hållas renare. Detta är vanligtvis en ganska simpel procedur, och många råttor lär sig ofta snabbt av sig själv eller av andra råttor då de är väldigt intelligenta och renliga. Men för vissa individer kan det ta lite längre tid (läs lata soffpotatishanar...). Honor kan ibland vara enklare att faÌŠ rumsrena, speciellt med kisset, hanar är generellt sett oftast lagd aÌŠt den mer lata sidan. Om en laÌŠda bara är en liten bit för laÌŠngt borta när behovet trycker sig paÌŠ kan det hamna där de känner att det passar för stunden, därför är det strategiskt att alltid ha en låda nära deras hängmattor eller favoritsovplatser. Räkna dock alltid med att kiss ofta kommer att hamna utanför (även där de sover), eller överallt i buren i och med raÌŠttors behov av revirmarkeringar. Ett mer passande ord för raÌŠttors rumsrenhet vore snarare att faÌŠ dem ”bajsrena”.

​

Det enklaste sättet för att få råttorna att förstå vad lådorna är till för är att börja plocka upp alla smaÌŠ kluttar av bajs du hittar i utspridda buren och lägger det i toalaÌŠdan. Använd flera lådor och har du hyllplan i buren behöver du minst en låda per hyllplan, gärna placerade nära deras favoritsovplatser då de oftast hoppar ner/ur när de är nyvakna för att direkt sätta sig och kissa. Plocka upp efter dem, en efter en, varje dag tills du märker att det snart inte finns många utspridda kluttar kvar att plocka. Det kan ta allt fraÌŠn naÌŠgra dagar till ett par veckor innan de förstaÌŠr var man bör utgöra sina behov. Det finns daÌŠ även individer (oftast honor, men även hanar) som kan börja kissa i laÌŠdorna ocksaÌŠ, det är inte lika vanligt men är absolut möjligt om man är duktig paÌŠ att träna dem noggrant genom att även försöka sätta raÌŠttan paÌŠ laÌŠdan varje gaÌŠng de är paÌŠ väg att kissa.

Det finns speciella hörntoaletter för smådjur att köpa paÌŠ de flesta djurbutiker som är enkla att fästa fast i gallret (då de gärna söker sig till hörn för att uträtta sina behov) eller stabila förvaringslaÌŠdor från exempelvis IKEA. Vad som helst fungerar, även gamla glasslådor eller kattlådor. Bara de är stabila eller går att sätta fast så de inte tippar över när raÌŠttan klättrar paÌŠ kanterna.

​

Använd ett annat material än du har i botten paÌŠ buren. Du kan exempelvis ha hampaströ i botten paÌŠ buren (eller i en stor grävlaÌŠda), och toa-lätt, papperspellets, i toalaÌŠdan. Detta gaÌŠr att kombinera paÌŠ vilka sätt som helst, bara det är naÌŠgot annat material än vad som finns i resten av buren så råttan kan göra skillnad. 

​

När de väl är rumsrena i buren så brukar de ta med sig sin nya erfarenhet utanför buren, men se till att alltid ta med en toalaÌŠda där de brukar faÌŠ springa av sig saÌŠ de alltid har tillgaÌŠng, annars blir det såklart olyckor lite här och där. Ha dock i åtanke att en viss revirmarkering aldrig går att bli av med, det är av råttans natur.

RaÌŠttor i naturen har en tendens att baÌŠde revirmarkera och kissa paÌŠ stenar, av naÌŠgon anledning som vi inte har tagit oss friheten att studera närmare i. Kanske för att en revirmarkering paÌŠ höjd (som vissa vildhundar i Afrika) är enklare att lukta sig till. Samt att en revirmarkering paÌŠ en sten borde stanna kvar längre än i marken där det snabbare rinner bort, paÌŠ saÌŠ sätt sätter de större avtryck paÌŠ sitt revir. Oavsett teori saÌŠ har vi funnit att detta lilla knep fungerar, revirmarkeringarna uppmuntras att göras paÌŠ stenarna och man kan daÌŠ fördelaktigt sätta en rundad sten utan vassa kanter i laÌŠdan för att underlätta vid städning. Detta kan få dem att börja kissa allt oftare paÌŠ laÌŠdan.

Källor/läs vidare
  • Rat Guide: Bedding & Litter

  • The release of Hydrocarbons from softwood drying: Measurement and modeling

  • Jordbruksverket: Villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby (L 80)

DSC_0041 BOX 1.jpg

"Kiss-sten"

bottom of page