top of page
ARTHAL_forkylning2_BOX.png

Har du en eller flera snoriga och/eller nysiga råttor hemma och får inte bukt på problemen? Eller tycker du att symptomen återkommer ofta? Förkylningar är tyvärr väldigt vanligt förekommande hos våra råttor och deras känsliga små luftvägar.

Klassiska symptom på förkylning kan vara en eller flera av dessa tecken:
 

• Snor och snorflöde, blir rött i kontakt med syre (porfyrin)

• Ögonvätska, blir rött i kontakt med syre (porfyrin)

• Återkommande och frekventa nysningar

• Mild rossel, pipljud eller täppt nos när råttan andas (råttor ska låta något alls när de andas).

En råtta ska inte alls låta när den andas, så minsta väsen, rossel eller knorrande indikerar en luftvägsinfektion. Låt råttan försöka läka ut det av sig själv och kura hemma med lite förkylningskurer någon vecka eller två, med värme och nyttig mat. Blir det inte bättre eller förvärras behöver råttan få antibiotika av veterinären innan det utvecklas till en ordentlig lunginflammation som kan snabbt leda till andnöd. En råtta med rejäla andningssvårigheter ger ibland inte ifrån sig några ljud, men drar istället in sidorna vid buken (bukandning) för att andningen är så pass jobbig och ansträngd.

​

Har råttan höga rosselljud, är slö och kraftlös, har uppburrad päls och/eller äter dåligt är detta tecken på att den är väldigt sjuk. Den behöver då åka in till veterinären akut oavsett tid på dygnet för vård. Vid återkommande eller långvariga milda förkylningar som endast visar några av symptomen ovan så kan man följa dessa tips och råd för att motverka fler förkylningar eller boosta råttorna så de enklare kan läka ut infektionen.

​

Porfyrin (se bild ovan) är en röd vätska som kan samlas runt ögon eller nos, det är inte blod utan att deras kroppsvätska som färgas rött i kontakt med syre. Porfyrin är tecken på stress eller sjukdom, om det bara är en liten mängd tvättar de själva bort det men kan smutsa ner och stänka i pälsen när de putsar sig, ett tecken för dig att det finns där. Du kan badda ögon och nos med lite ljummet vatten eller koksaltlösning och en bomullspad och börja boosta med lite förkylningskurer för att se om råttan själv kan läka ut den kommande infektionen i kroppen (förkylning exempelvis). 

​

Alla råttor föds med en bakterie i sitt system som heter mycoplasma. Det orsakar inte ett problem för alla råttor då bakterien ligger latent (dold och inaktiv) i kroppen, men vissa har inte motståndet, får sänkt immunförsvar av någon anledning och kommer drabbas av återkommande utbrott av andningssjukdomar och andra sjukdomar kopplade till mycoplasma. Linjer av seriösa uppfödare är väl resistenta under normala omständigheter, men om en råtta blir sjuk av något annat och får sänkt immunförsvar kan mycoplasman bryta ut och orsaka symptom.

 

Den bästa medicinen för att behandla luftvägssjukdomar och myco är vibranord + baytril i kombination. 

  1. Dammigt eller fel bottenmaterial
    Damm är en stor bov för råttornas känsliga luftvägar. Dubbelkolla att du inte använder något olämpligt strö i buren som dammar mycket och använd inte det så kallade "kutterspånet". Vissa råttor är tyvärr också känsliga mot hampaströ/lättströ), och vissa kan ha hösnuva om du använder hö. Även fast det funkar bra ibland så kan du behöva kontrollera att just din råtta inte är överkänslig genom att byta. Använd inte enbart textilier då deras kiss och markeringar bygger upp till stora mängder ammoniak som har påvisats påskynda och förvärra symptomen på mycoplasma (luftvägssjukdom), att tvätta oftare hjälper inte heller då det också finns en viss problematik i "överstädning" där råttorna markerar allt mer - ond cirkel.

     

  2. Starka rengöringsmedel eller dofter
    Tvätta bur och inredning med milda neutrala medel. Såpa + vatten funkar till allt! Är något extra grisigt kan du tillsätta en skvätt ättika eller Piss Off eller Odour Control (doft- och fläckborttagningsmedel för djur). Använd aldrig bakteriedödande medel/desinfektionsmedel som exempelvis Virkon eller ytsprit för att inte rubba den naturliga bakteriefloran. Se också till att det inte finns några överdrivet starka dofter inuti eller runt buren, en vanlig bov brukar vara att man tvättar exempelvis hängmattor eller andra tyger från råttburen med starka medel för att det ska lukta lite godare, men detta gör tyvärr bara mer skada än nytta. A
    nvänd milda och parfymfria tvättmedel och aldrig sköljmedel.
     

  3. Drag från fönster
    Råttor klarar kyla väldigt bra (bättre än de hanterar värme) men boven är drag från exempelvis dåliga fönster eller vädringsluckor. 
    Men frisk luft i rummet är nyttigt och hälsosamt. Ett svalt rum (utan direkta drag från fönster/springor) funkar alldeles utmärkt. Se bara till att erbjuda mysiga hängmattor och filtar att gosa sig ner i för att hålla sig varm och kunna krypa undan eventuell kyla om du vet att du bor lite kallare än normalt.
     

  4. Torr luft inomhus
    Vintertid är en stor bov hos våra känsliga råttor, inte för kylan utan för att det blir otroligt torrt i luften och för att elementen och temperaturerna går upp och ner. Har du torr luft hemma så kan det vara en bra idé att köpa in en luftfuktare som man kan köra någon gång i veckan i anslutning till buren/i rummet där de står. Men det finns andra knep att ta till också:

  5. Hygien och ammoniak
    Förutom att inte använda dig av enbart textilier istället för strö så är det en bra idé att kolla över dina städrutiner. Råttor nyser mer när burarna är smutsiga då urinlukt och ammoniak förvärrar och kan utlösa mycoplasma, Håll buren extra ren under förkylningstider, att städa för mycket blir en ond cirkel då råttorna revirmarkerar allt mer - men håll deras sovplatser extra rena. Ren luft underlättar också för luftvägarna att återhämta sig.
     

  6. Nyttig mat
    Mat är A och O för hälsa och välmående. En lättsmält portion extra i veckan med exempelvis laktosfri välling med äggula (eller kokt lax), mosad banan och lite havregrädde, gärna lite ljummen och varm för halsen och magen. Mycket bladgröna grönsaker och färska örter, rotfrukter och boosta med bär som blåbär, vitlök med goda antiinflammatoriska egenskaper, ingefära och andra antioxidanter för att hjälpa immunförsvaret.
     

  7. Vitamintillskott
    Daily Essentials 1, Dailyrat3/Calcivet är bra vitamintillskott att ha hemma som ett skyddsnät om det är något viktigt de saknar eller i förebyggande syfte - och för att kunna boosta lite extra till sjuka råttor. Råttor får bland annat lätt brist på D-vitamin, koppar och kalcium som dessa tillskott innehåller.
     

  8. Förkylnings/hemmakurer
    Vid förkylningssymptom kan du försöka boosta råttornas immunförsvar med lite förkylningskurer och hemmakurer med simpla naturläkemedel för att underlätta. Detta kan vara nyttiga smoothies med immunförsvarsstärkande grönsaker, varm kopp koffeinfritt te med honung, någon droppe Kan Jang i vattenflaskan eller Echinagard (en råtta på 500g kan få ca 8-9 droppar per dag).

​

Rooibos är ett rött och koffeinfritt te från Sydafrika som sägs (utan vetenskapligt belägg) kunna hjälpa mot besvär som allergier, hudproblem, astma och kolik. Finns i vanliga tehyllan på mataffären, finns i olika smaker och varianter.

 

Detta recept kan varieras och anpassas efter vad dina råttor tycker om. Se det som en bas du själv kan servera dina råttor efter smak och tycke. Det funkar alldeles utmärkt att bara ge dem teet. Detta recept utgår från en normalstor kopp, som sedan kan hällas upp i valfria mängder vattenflaskor eller stadiga skålar:

​

  • Rooibos eller annat koffeinfritt te i valfri smak

  • 1 tsk ekologisk honung

  • 1 halv vitlöksklyfta

  • 1 tsk färsk ingefära

  • 1 msk havregrädde/växtmjölk

​

Koka och gör te som vanligt i en normalstor kopp. När vattnet är lite varmare än ljummet kan du blanda i honung, pressa eller hacka ner vitlöken samt ingefäran och hälla i grädden/mjölken. Du kan även välja att droppa ner lite Echinagard (råtta på 500 gram = ca 8-9 droppar per dag) eller blanda ner 1 krm/råtta vitamintillskott Daily Essentials 1.

​

Sila sedan ner i valfria mängder flaskor eller stadiga skålar och servera.

bottom of page