top of page
farskmat1.jpg
Utöver torrfodret ska råttor också ha färskfoder några gånger i veckan. Hur man lägger upp sitt färskfoder kan skilja lite beroende på hur man har utformat sitt torrfoder. Vissa väljer att helt utesluta "proteindelen" i torrfodret och ger istället detta färskt, och i sådana fall ska såklart mängden protein i färskfodret vara större än i fall där man har proteinkällor direkt i torrfodret (läs mer om torrfoder här). Gemensamt för alla är dock att den största delen av färskfodret bör bestå av grönsaker.
 
Exempel på bra grönsaker är broccoli, blomkål, grönkål, pak choi, maskrosor, och olika slags rotfrukter. Frukter och speciellt bär  är även bra. En mindre del av färskfodret bör bestå av någon form av kolhydratkälla, till exempel couscous, bulgur, råris, och små mängder pasta. Fullkorn är att föredra. Kom ihåg att de redan får i sig stora mängder kolhydrater via sitt torrfoder.

Hur mycket protein man bör ge i färskfodret beror som sagt på hur man har utformat sitt torrfoder. En vuxen råtta som inte är digivande behöver ungefär 10-14% protein i sin kost (det vill säga färskfoder och torrfoder tillsammans). Det är inte bra med varken för lite eller för mycket. En bra tumregel är att inte ge proteinrik mat mer än någon gång i veckan, ibland ännu mer sällan. Exempel på proteinkällor är baljväxter, kött, fisk, skaldjur och ägg. Animaliskt protein kan ges rått eller lätt tillagat (exempelvis kokt). Ge gärna skaldjur med skalet kvar, både för att det innehåller en hel del mineraler som är bra, men även för att råttorna får sysselsättning. Undvik mat stekt i mycket olja, margarin eller smör eftersom råttor inte behöver särskilt mycket fett i sin kost (bara ungefär 5%). Kom ihåg att råttor, precis som människor, inte ska äta råa bönor, så blötlägg och tillaga dem först, eller köp färdiga i burk/tetra.

Råttor ska inte ha inte salt-/mineralsten.
Upp till ungefär 3 månaders ålder (ca 12-13 veckor) har råttor sin största tillväxtperiod. Under denna tid och deras första veckor hemma hos dig kräver de främst extra protein i sin mat (låg fetthalt!) så deras kroppar ska orka med och utvecklas hälsosamt. En bra start i livet ger goda förutsättningar till ett långt och friskt liv! Ge färska grönsaker varje till varannan dag tillsammans med deras torrfoder (grönbladiga grönsaker är bäst - grönkål, svartkål, broccoli, maskrosblad, ruccola, blomkål etc) och ungefär var tredje dag kan du erbjuda extra proteinrik färskmat. Minska sedan successivt på proteinmålen efter 12 veckors ålder till max 1-2 gånger i veckan med förutsättning att de får ett välbalanserat och näringsrikt torrfoder som ska utgöra den största delen av deras kost för bäst hälsa.
​
Det är en fin balans mellan att stötta råttornas tillväxt och låta dem bli överviktiga, så om de uppnår en bra vikt före tre månaders ålder kan du börja skära ner på proteinmålen redan tidigare medan vissa råttor och linjer kan behöva extra mål mat en längre period. Basen på svansen är ett bra sätt att mäta om råttan får i sig tillräckligt med näring, den ska kännas fyllig och rund, inte fyrkantig som tyder på undernäring. En lätt liten kant vid svansbasen är normalt när råttorna genomgår den största tillväxtperioden.
​
Att ge godis är en trevlig upplevelse för båda sidor, men kan leda till seriösa viktproblem som snabbt är väldigt farligt för deras hälsa och små kroppar. Övervikt på råttor leder garanterat till en för tidig död och ska verkligen undvikas. Se till att det godis du ger är i allmänhet hälsosamt, exempelvis noriblad (algblad till sushi) klippta i små bitar, kokosflingor, torkade insekter/fisk, råttfodret Science Selective i mindre bitar, osockrat puffat ris, osockrade flingor i mindre bitar eller pumpakärnor, melonkärnor eller nötter i måtta om det är borttaget ur deras torrfoder. Du kan även med fördel ge olika slags frukter och bär som godis och “mellanmål” på utestunderna!
​
Ge aldrig godis eller mat genom gallret. Det kan uppmuntra dem att bita glupskt allt som kommer igenom, t.ex. fingrar.
farskfoder.jpg
Screenshot_2016-06-05-14-15-41-1.png

EXEMPEL PÅ FÄRSKMAT FÖR EN BALANSERAD MÅLTID

Välj ut en eller flera källor ur samtliga tre kategorier och tillsätt gärna en nyttig olja (laxolja, hampaolja, linfröolja etc) för frisk och hälsosam päls och blanda ner tillskottet DailyRat3.

 

All mat serveras med fördel under kvällstid då råttorna är som mest aktiva. Perfekt tid för kvällsmat är efter de har fått vara ute och lekt en stund och får då tillgång till att äta sin mat under kvällarna och nätterna när de kommer tillbaka till buren.

 

Kom ihåg att när du ger färskmat ska du inte ge torrfoder. Beroende på portionsstorlekar ger vi växande råttor ibland hälften av färskmat och hälften av torrfodret, men oftast ger vi en rejäl portion av färskmat som då ersätter torrfodret.

PROTEIN
Ägg (äggröra eller kokt), kyckling (inklusive ben), fisk (tonfisk, lax etc), naturlig valp- eller kattmat (Applaws tin), torkade insekter/skaldjur, quinoa och baljväxter (kokta bönor, kikärtor, linser).

 

​

KOLHYDRATER

Couscous, bulgur, brunt, rött eller svart råris, fullkornspasta, potatis, fullkornsbröd, laktosfri välling eller barngröt.

 

​

GRÖNT

Grönkål, svartkål, blomkål, broccoli, maskrosblad, ruccola, pak choi, mangold, nässlor, persilja, basilika, haricots verts, sockerärtor, gröna ärtor, morötter, tomat, paprika, majs, avokado (med måtta - väldigt fett), olika groddar, rödbetsblad, frukt (ej citrusfrukter eller mango till hanar), olika bär.

matsedel unga.png
matsedel vuxna.png

Njurproblem (om fosfor)

Ett mycket vanligt förekommande dilemma hos råttor är njurproblem. "Det finns två huvudtyper hos råttor, den första och vanligaste är njurgeneration, vilket är en gradvis minskning av njurfunktionen som så småningom leder till njursvikt. Detta är en av de vanligaste orsakerna till det typiska "ålderdoms-symtomet" hos råttor, särskilt hanråttor. Det orsakas av gradvis slitage av njurarna."
- Isamu Rat Care (läs mer här)

​

Jag vill även börja med att poängtera att fosfor inte är något farligt eller något man bör försöka undvika till varje pris, utan snarare något som behövs i råttors kost till en viss grad. Jag vill även påminna om att en diet inte på något sätt är ett alternativ till veterinärbehandling. Om du tror att din råtta lider av njurproblem är det viktigt att ta dem till veterinären, att ändra kosten (eller helst av allt; använda dig av en förebyggande kost) kan hjälpa till att stödja eventuell veterinärbehandling och förlänga livskvaliteten betydligt men en diet ersätter inte medicin.

​

Fosfor finns i  de flesta livsmedel, men mängden skiljer sig åt. Säd är rikt på fosfor, så risken att råttorna får i sig för lite fosfor via ett sädbaserat torrfoder är mycket liten. Högre halter av fosfor i fodret är inte skadligt alls för friska råttor. Problemet är att många vuxna och äldre råttor har njurproblem (som inte alltid syns), och för mycket fosfor kan förvärra njurproblemen och snabba på sjukdomsförloppet. Speciellt hanar drabbas ofta av njurproblem, något som brukar märkas genom att de tappar styrka i bakbenen (Obs! Njurproblem är inte den enda anledningen till att råttor blir bakbenssvaga!), tappar i vikt, blir tröttare etc. Kort sagt är det ofta njurproblem som ligger bakom det som oftast misstas för att råttan "bara börjar bli gammal". Allt eftersom njurfunktionen blir sämre dyker fler symptom upp, så som till exempel förlorad aptit och blodbrist (ses på att tassar, öron, nos och mun är ljusare/vitare än vanligt), tills råttan slutligen går bort på grund av sin njursvikt. Ofta läser man om råttor som går bort "på grund av ålderdom", och man kan anta att det i många fall i själva verket handlar om njursvikt.

​

Därför är det en god idé att ha fosforhalten i olika livsmedel i åtanke när man planerar sina råttors kost, särskilt om man har vuxna råttor i sin flock. Ett sätt att sänka fosforhalten i fodret är att titta på vilka sädesslag man har som bas i sitt torrfoder. Exempel på sädesslag med högre fosforhalt är havre, vete, råg, speltvete och kamutvete (där havre innehåller mest fosfor). Exempel på sädesslag med lägre fosforhalt är korn, majs, hirs, sorghum och ris (där majs innehåller minst fosfor). Även processad säd så som puffar, flingor, gryn etc. (främst säd där skalet och/eller grodden har tagits bort) innehåller ofta mindre fosfor än icke-processad säd, men bör inte ersätta icke-processad säd i fodret helt och hållet (däremot kan man justera förhållandet mellan oprocessad och processad säd en aning).

​

Att använda sig av ett foder med lägre fosforhalt är ett bra sätt att försäkra sig om att man inte förvärrar eventuella njurproblem hos råttor mer än nödvändigt. Tyvärr finns det inget sätt att bota njurproblem hos råttor, så det enda man kan göra är att anpassa kosten till att vara så njurvänlig som möjligt. Råttor kan förlora upp till 75% av sin njurfunktion innan de börjar uppvisa symptom, så det är definitivt säkrare att alltid ha fosforhalten i fodret i åtanke, än att vänta tills någon råtta uppvisar symptom på sjukdom.

Källor/läs vidare
bottom of page