top of page
12194520_898070260283244_786138216922935
Mycket av den information som finns ute idag är tyvärr föråldrad och omodern, kunskapen och utvecklingen kring råttor ökar för varje år som går och även om internet ger en mängd information är det mycket som är missvisande och motsägelsefullt så det kan vara väldigt förvirrande och inte minst tidskrävande att sålla igenom. För bra samlad information rekommenderar vi Isamu Rat Care av en engelsk uppfödare och domare. Där finns det otroligt mycket hjälpsam information allt från A till Ö, om utfodring och omvårdnad till de vanligaste sjukdomarna och mycket mer. Isamu Rat Care har även en kanal på youtube som är otroligt lärorik.
 
I den här texten har vi samlat ihop översiktlig information allt från rutiner, tips på mat och annat nyttigt som kan vara bra att starta med inför sina första råttor. Det kan ses som en liten vägledning med information till både nya som gamla råttföräldrar.

Ett nyckelord för en bra omvårdnad är berikning. Som råttägare är det verkligen viktigt att vi tänker på våra råttor som råttor i först och som husdjur i andra hand. Här är några av de viktigaste naturliga beteenden för våra råttor att kunna tillgodose på daglig basis av den fantastiska uppfödaren Isamu Rats. Hur möter du dina råttors behov?
isamuratcare.jpg
Den mest självklara förberedelsen innan du får hem dina nya råttor är att göra ordning buren och allt som hör till. Men du kommer även behöva en säker transportbur inte bara inför hämtningen utan även för att de är väldigt praktiska när du förflyttar dem omkring i hemmet, när det är dags att åka till veterinären, till råttvakten eller bilresan till sommarstugan exempelvis. Det finns en mindre variant “pico” (jag kallar dem för bubblor) är perfekt till 2-3 råttor och finns att hitta för ungefär en hundring på exempelvis Granngården eller din lokala djuraffär. För fler än 3 råttor rekommenderar vi en mindre transportbur för katt, dessa går även att hänga upp hängmattor i och göra väldigt bekväma för längre resor eller vistelser.
Förberedelser
Screenshot_2016-04-13-00-44-12-1.png
Råttor njuter verkligen av mänskligt sällskap, och även om de är nattliga djur av naturen och kommer vara som mest aktiva kring gryning och skymning så kommer de även att anpassa sina rutiner för att matcha dina. Så tänk inte på att buren ska hållas i ett lugnt och tyst hörn utan istället gärna någonstans där du vistas ofta, där det är lite liv och rörelse omkring dem. Det är viktigt att du inte ställer buren i direkt solljus eller vid ett element då de är väldigt känsliga mot överhettning. Inte heller i direkt drag från exempelvis ett kallt fönster men frisk luft i rummet är nyttigt och hälsosamt, det är värt att tänka på att råttor klarar av kyla mycket bättre än hetta som kan bli livshotande väldigt snabbt. Ett svalt rum (utan direkta drag från fönster/springor) funkar alldeles utmärkt.

Vi rekommenderar också att du direkt du får hem råttorna kollar dig omkring hemma och ser till att omgivningen (sladdar, giftiga växter, hemliga hålutrymmen etc) är säker för råttorna så du och råttorna kan slappa av och njuta inför lek- och mysstunderna i lugn och ro.
18052236_10155060056726832_1490858426_o.
Hemmastadd

Råttorna av oss är väldigt vana vid olika människor och umgänge och behöver absolut inte lämnas ensamma för att komma till ro, de kommer snarare att kräva din uppmärksamhet och slänga sig över dig för kärlek och trygghet! Men om de skulle verka lite blyga eller överväldigade av sin nya omgivning och miljö kan du sätta dig vid buren en stund med luckan öppen och prata med dem (eller sjunga - råttor njuter av den mänskliga rösten även om andra människor kanske inte gör det!) och vila din hand i buren, pillra runt lite i ströet och “leta mat” för att de ska våga sig fram och utforska allt nytt.

 

Använd deras namn ofta, de kommer snabbt att lära sig dem! Börja tidigt med att använda dig av enkla kommandon och ljud när du umgås med dem, särskilt något för att de ska komma till dig när du ropar. Alla använder sig av olika ljud när de lockar på sina råttor, själv har vi ett slags smackande pussljud som i princip betyder “nu är det matdags!” eller “kom så får du godis!” och de blir alldeles tokiga av lycka och kommer springandes från alla håll och kanter. Väldigt enkelt om någon råtta har hoppat iväg på äventyr - bara ropa och de kommer springandes tillbaka.

När du hanterar råttorna i början kan det vara bra att ha som tumregel att alltid ”skopa upp” dem med båda händerna underifrån, om möjligt, när du lyfter dem och när de är mer bekanta med dig kan du börja lyfta dem med tummen och pekfingret under armhålorna. Annars kan det sistnämnda vara väldigt läskigt med nya människor och för att visa att lyft inte är något farligt är det bra att börja mjukt tills ni lär känna varandra ordentligt. En varm rekommendation är att ha någon mjuk och lössittande “slit-och-släng-tröja” på dig för dem att mysa in sig i den första tiden tillsammans. Vissa älskar att krypa in i ärmarna, eller tröjan mot värmen och tryggheten medan vissa vill prompt sitta på axeln där det är bättre sikt! Men vissa (läs de flesta) av våra bebisar kommer inte ha ro att sitta still en enda sekund och vill ut för att utforska!
 

Låt råttorna vänja sig vid dig genom att gå runt med dem ofta och vara deras trygga punkt. De kommer snabbt att lära sig att du är en trygghet att vara nära och kommer springa till dig om de blir skrämda eller osäkra vid något tillfälle. Låt dem utforska på någon säker plats i början som en soffa (akta dig för hål, skydda soffan med ett överkast hjälper och håller även soffan ren) eller fördelaktigt en säng - de kommer använda dig som “bas” och regelbundet springa till dig tills deras självförtroende växer (glöm inte att alltid ha med en liten toalåda även om det kommer bli lite olyckor i början). När de har börjat göra sig riktigt hemmastadda och du vet att de kommer springa tillbaka till dig -för godis eller pussar på magen- kan du börja introducera dem till större ytor att utforska på, men se till att det är råttsäkrat.

My_bur (1).jpg
RÃ¥ttburen


En till flera toaletthörnor med strö eller pellets som är olik det du har som bottenmaterial. Exempelvis kartongströ eller hampaströ i ett ordentligt lager botten och toa-lätt papperspellets i toalettlådorna. Passa dig för att använda kattsand, då råttor gärna smakar sig fram så kan kattsand vara väldigt farligt, samt innehålla kemikalier och mycket damm. Använd alltid naturvänliga och dammfria alternativ!

 

​

​

Inredning i stor mängd som passar råttornas smidighet och flexibilitet, t.ex. mycket rep, rör, tunnlar, broar och pinnar. Hyllplan blir bara röriga, samlar mycket kiss och är inte nödvändiga. Använd inte heller ramper/stegar i buren om det inte finns sjuka eller gamla råttor som inte kan röra sig utan dem, erbjud roligare och mer aktiva sätt att röra sig runt om i buren.

Tänk: Utmanande, aktivt och roligt!

 

​

​

En mängd olika sovplater inklusive mjuka hängmattor, någon form av koja/hus, igloo eller sputniks för att kunna dra sig undan och vara ifred en stund. Det ska generellt sett finnas minst lika många sovplatser som det finns råttor, och gärna mer, så att de alltid har valmöjlighet och kan kunna dra sig undan när de känner för det. Har du svalt och kallt i rummet kan du erbjuda mer filtar och extra bomaterial för dem att gosa ner sig i och hålla värmen.

 

​

​

Minst två vattenkällor, varav någon bör vara en flaska så vattnet håller sig fräscht. Men erbjud gärna en stadig, eller upphängningsbar, skål med färskt vatten då de gärna föredrar det alternativet, och även gillar att sitta och tvätta sig vid en vattenkälla. Fräscht nytt vatten varje dag. Det är viktigt med flera, minst två, vattenkällor ifall någon vattenflaska får blockage eller ramlar av som har resulterat i dödsfall.

My_bur (3).jpg
isamuratcare2.jpg
11896290_1600372333569292_52001942227074

Inredning och tillbehör behöver inte vara dyrt! Det finns mängder med roliga föremål att använda som inte kostar mycket, eller något du redan har hemma som du inte längre har bättre användning för. Krukor, tomma lådor, korgar och kartongtunnlar funkar hur bra som helst. Större lådor från IKEA/Rusta/ÖoB kan fyllas med strö, hängmattor kan du göra av gamla kökshanddukar eller klippa ur billiga filtar eller gamla kläder och du kan fläta massor med långa, tjocka och smala rep av gamla sängkläder eller filtar. Du kan hänga upp allt med stora gem från exempelvis Biltema eller billiga duschringar i plast eller stål.

​

Är du händig och tycker om att sy finns här en guide med mallar på olika hängmattor -länk PDF-
Du kan göra enkla rep av gamla filtar och lakar genom att riva dem i bitar och fläta helt flätor, eller söka på Youtube på "DIY DOG TOY" och liknande för att se andra flättekniker -LÄNK-

​

Vissa råttor älskar att ha tillgång till att springa i ett hjul, och i allmänhet ju yngre de är när de får ett desto roligare är det att använda det. Tyvärr finns det idag inga hjul i korrekt storlek för råttor på den svenska marknaden och det finns bara en version som går att erbjuda, den näst största och största storleken på 14” respektive 16” (tum) rekommenderas eftersom råttor inte kan böja sina ryggar på samma vis som en hamster och ett för litet hjul kan orsaka stora förslitningsskador. TicTac-hjul är en rejäl men bra investering för deras välmående och kan hittas på deras hemsida under ”metal wheels”. Fitness är en bevisad faktor för att hålla en råtta hälsosam, så att erbjuda gott med klättring och möjlighet att kunna springa även inne i buren kommer vara otroligt fördelaktigt. http://www.tictacwheels.co.uk/metal-wheels

18175419_10155077839651832_271411665_o.p
Utfodring

Oftast skickar vi med lite av deras torrfoder när du hämtar råttorna som räcker några dagar men se till att ha eget foder redo innan de kommer hem oavsett. Råttor behöver inte vänjas gradvis till ett nytt foder (s.k övergångsfoder), men vissa är mer villiga till ny mat än andra och att byta hem och säras från syskon kan vara lite läskigt och jobbigt i början - så med lite bekant mat de första dagarna är en trygghet i sig.

 

Fodret vi använder och skickar med är antingen en komplett balanserad mix utifrån boken The Scuttling Gourmet (näringslära och kost om råttor) eller likvärdigt färdigblandat direkt från Ratrations. Såsom “Isa-Mix” i olika variationer men mestadels 11a/b där vi vanligtvis blandar ner extra örter för nyttig variation och torkade insekter och skaldjur för extra protein under tiden de fortfarande växer. Detta foder står för den absolut största delen av hela deras kost. Det är nyttigt, naturligt, berikande, gott och varierat som håller råttorna pigga, glada, hälsosamma och i fina vikter. Vi lägger också till “Squiggles” (Essentials 1) vitamintillskott i vattenflaskan 2-3 gånger per vecka och blandar ner DailyRat3 vitamintillskott i färskmaten ca 1-2 gånger i veckan beroende på ålder i flocken och hälsostatus. Tillskotten är ett viktigt skyddsnät då vissa vitaminer och mineraler är kluriga att få till rätt i en sädbaserad naturlig kost (andra färdiga fodermixar är annars vanligtvis sprayade med detta, så enda skillnaden är att vi kan ge på sidan av och kontrollera det bättre istället) och råttor får lätt brist på bland annat D-vitamin, koppar och kalcium som dessa ger, plus mycket mer.

​

Upp till ungefär 3 månaders ålder (ca 12-13 veckor) har råttor sin största tillväxtperiod. Under denna tid och deras första veckor hemma hos dig kräver de främst extra protein i sin mat (låg fetthalt!) i sin mat så deras kroppar ska orka med och utvecklas hälsosamt. En bra start i livet ger goda förutsättningar till ett långt och friskt liv! Ge färska grönsaker varje till varannan dag tillsammans med deras torrfoder (grönbladiga grönsaker är bäst - grönkål, svartkål, broccoli, maskrosblad, ruccola, blomkål etc) och ungefär var tredje dag kan du erbjuda extra proteinrik färskmat. Minska sedan successivt på proteinmålen efter 12 veckors ålder till max 1-2 gånger i veckan med förutsättning att de får ett välbalanserat och näringsrikt torrfoder som ska utgöra den största delen av deras kost för bäst hälsa.

Vi uppmuntrar inte att mata med enbart 'nuggets'/kulor som exempelvis Science Selective, det är inte fullt av fågelprotein och fett som många andra färdiga pelletsfoder men det är också till övervägande del vetebaserat som tar mycket hårt på äldre råttors njurar, och en mycket tråkig diet för ett sånt otroligt intelligent djur. Science Selective är dock det bästa av alternativen innehållsmässigt än andra pelletsfoder, vi kan använda det emellanåt som en del i en redan befintlig sädmix men skulle inte mata med det enbart och föredrar det inte. Då hellre använda det som godis eller ett tillägg. Det brister i berikning och blir extremt långtråkigt när mat är en sådan viktig del i råttornas liv, de är ju små allätare som vill knapra, tugga och smaka på det mesta. Färdiga kulor är helt enkelt inte anpassade efter artens behov.

 

Det är en fin balans mellan att stötta råttornas tillväxt och låta dem bli överviktiga, så om de uppnår en bra vikt före tre månaders ålder kan du börja skära ner på proteinmålen redan tidigare medan vissa råttor och linjer kan behöva extra mål mat en längre period. Basen på svansen är ett bra sätt att mäta om råttan får i sig tillräckligt med näring, den ska kännas fyllig och rund, inte fyrkantig som tyder på undernäring. En lätt liten kant vid svansbasen är normalt när råttorna genomgår den största tillväxtperioden.

 

Att ge godis är en trevlig upplevelse för båda sidor, men kan leda till seriösa viktproblem som snabbt är väldigt farligt för deras hälsa och små kroppar. Övervikt på råttor leder garanterat till en för tidig död och ska verkligen undvikas. Se till att det godis du ger är i allmänhet hälsosamt, exempelvis noriblad (algblad till sushi) klippta i små bitar, kokosflingor, torkade insekter/fisk, råttfodret Science Selective i mindre bitar, osockrat puffat ris, osockrade flingor i mindre bitar eller pumpakärnor, melonkärnor eller nötter i måtta om det är borttaget ur deras torrfoder. Du kan även med fördel ge olika slags frukter och bär som godis och “mellanmål” på utestunderna!


Ge aldrig godis eller mat genom gallret. Det kan uppmuntra dem att bita glupskt allt som kommer igenom, t.ex. fingrar.

12637169_10153747018896832_1972808342_o.

EXEMPEL PÅ FÄRSKMAT FÖR EN BALANSERAD MÅLTID

Välj ut en eller flera källor ur samtliga tre kategorier och tillsätt gärna en nyttig olja (laxolja, hampaolja, linfröolja etc) för frisk och hälsosam päls och blanda ner tillskottet DailyRat3.

 

All mat serveras med fördel under kvällstid då råttorna är som mest aktiva. Perfekt tid för kvällsmat är efter de har fått vara ute och lekt en stund och får då tillgång till att äta sin mat under kvällarna och nätterna när de kommer tillbaka till buren.

 

Kom ihåg att när du ger färskmat ska du inte ge torrfoder. Beroende på portionsstorlekar ger vi växande råttor ibland hälften av färskmat och hälften av torrfodret, men oftast ger vi en rejäl portion av färskmat som då ersätter torrfodret.

PROTEIN
Ägg (äggröra eller kokt), kyckling (inklusive ben), fisk (tonfisk, lax etc), naturlig valp- eller kattmat (Applaws tin), torkade insekter/skaldjur, quinoa och baljväxter (kokta bönor, kikärtor, linser).

 

​

KOLHYDRATER

Couscous, bulgur, brunt, rött eller svart råris, fullkornspasta, potatis, fullkornsbröd, laktosfri välling eller barngröt.

 

​

GRÖNT

Grönkål, svartkål, blomkål, broccoli, maskrosblad, ruccola, pak choi, mangold, nässlor, persilja, basilika, haricots verts, sockerärtor, gröna ärtor, morötter, tomat, paprika, majs, avokado (med måtta - väldigt fett), olika groddar, rödbetsblad, frukt (ej citrusfrukter eller mango till hanar), olika bär.

matsedel unga.png
matsedel vuxna.png

Det är också bra att servera maten utmanande och varierande än i en skål - t.ex. i toarullar, äggkartonger, upphängda i bollar/pinnar och även blanda ner torrfodret i deras strö så råttorna själva får gräva och leta efter det. Det minskar risken att de samlar mat och uppmuntrar till ett mer naturligt beteende för berikning där de dessutom inte väljer ut bara det godaste utan äter all mat de hittar med glädje. Hos oss växer de upp med strömatning och kommer förmodligen tycka att torrfoder serverat i skål är ganska trist och tråkigt i längden, så du blandar med fördel ut maten i ströet och kan titta på när de gräver omkring som små mullvadar, överlyckliga över sina fynd! Kvällsmatningen blir ett stort nöje.

​

Se video nedan till höger om strömatning.

Torrfodret bör vara en varierad och balanserad mix, och även fast det finns vissa kulor/nuggets (som Science Selective) på marknaden så är dessa inte lämpliga som ett långvarigt och komplett foder. Vissa gör sitt eget foder baserat på den så kallade ”shunamite diet” vilket är ett flexibelt sätt som kan anpassas helt beroende på vad som passar ägaren och råttorna. Dessa foder finns att hitta på Ratrations.com. Vi rekommenderar alltid varmt att beställa en kopia av the Scuttling Gourmet samtidigt (finns även som e-böcker), en bok om alla aspekter av råttkost och näring, inklusive flera recept för råttor med specifika behov.

Med ett balanserat, varierat och näringsrikt torrfoder är ca 12 gram/individ en bra tumregel för honor och 15 gram/individ för hanar, per dag. Minska eller öka mängderna beroende på deras vikter och energinivå. En växande råtta äter lika mycket som en fullvuxen råtta och behöver inte anpassas efter ålder. Gå på deras kroppsform och välmående!

 

Eftersom råttor har en tendens till njurproblem senare i livet är det en stor hjälp att minska mängden protein och oprocessad säd (fosfor) i deras kost efter 18 månaders ålder, gärna tidigare. Enstaka måltider med ägg kan erbjudas då det är väldigt snällt mot njurarna. Om en äldre eller en sjuk råtta börjar tappa vikt är det bra med en högkaloriemåltid som Nutrical och näringsdrycker/mat tillsammans med deras mediciner för att motverka viktminskningen.

IMG_20180319_200812.jpg
Lekstunder

Råttor bör helst få minst en timmes utetid utanför deras bur varje dag, och rummet eller hagen/lekparken bör vara ordentligt råttsäkrad för att skydda både dem och ditt hem. Badrum och hall kan vara väldigt bra platser för att sätta upp en liten lekpark, viktigast är att det inte ska finnas några hål under ett skåp eller diskbänk exempelvis, inga kablar att tugga på eller farliga livsmedel framme som mediciner eller cigaretter etc. Underskatta aldrig råttornas förmåga att komma dit de inte ska vara! De kan vara otroligt smidiga och kvicka som attan när de är nyfikna på något så håll ögon i nacken medan de är ute och upptäcker.

​

Ett litet filmklipp på fröken Märtha som är snabbare än snabbast ute i köket! och sedan ännu ett filmklipp där hon överlistar lösningen....

Innan du tar ut råttorna se alltid till att stänga ute andra husdjur i hemmet. Trots att många ägare känner att deras hund eller katt aldrig skulle skada råttorna, om det mot all förmodan skulle inträffa något som bevisar motsatsen finns det ingen chans att en människa kan röra sig så snabbt för att kunna stoppa en attack innan det är för sent. Råttor är också mycket kapabla till att orsaka otäcka skador eller ta ihjäl ett annat djur. Se till att andra i hushållet är medvetna om att råttorna är ute också så att ingen öppnar en dörr oväntat eller kommer springandes över en råtta.

​

När råttorna är ute är det bra att erbjuda dem olika former av aktiviteter och leksaker (annars kommer de leka med/på vad de än hittar och kan ta sig till). Du kan sätta upp en liten lekpark med klösträd, tunnlar eller rör som leder mellan kartonger med hål att springa igenom, stora grävlådor (plastlådor) fyllda med rivet papper eller bollar med gömda godbitar eller ekologisk jord med säkra växter som örter, kattgräs etc för en rolig berikning! Mer konstruerade leksaker som labyrinter, klätterställningar, rekvisita att träna tricks med är också väldigt roligt och utmanande. För överviktiga råttor eller de lagda mer åt den lata sidan, med risk för övervikt, kan du sprida ut lite nyttigare gobitar för dem att tvingas röra på sig och vara aktiva, även att leka i trappor är riktigt bra motion!

​

Om de skulle lyckas ta sig in i något utrymme och du inte kan nå dem, under ett skåp eller bakom ett element som exempel, kan du ta fram något extra gott eller något som luktar trygghet (en korg eller hus från buren) och de kommer troligen gå in i den. Om de mot all förmodan inte vill komma ut lämna huset nära eller om möjligt ställ deras bur i närheten med luckan öppen så kommer de förr eller senare krypa tillbaka. När råttor blir riktigt skräckslagna försöker de ”sluta existera” och gömmer sig genom att sänka pulsen och sitta helt blixtstilla, men en råtta är inte kapabel till att vara rädd i mer än ca 20 minuter, sedan kommer de börja ”tina upp” och ompröva situationen.

​

De är också fantastiska att lära olika tricks och kommandon. De är väldigt lättlärda och arbetsvilliga djur. Har du hund exempelvis och tränar klicker kan du applicera detta även på råttorna! Här är ett litet filmklipp på Arya som snurrar.

Råttor gillar att inkludera deras människor i sina rituella putsningar, så du kan vara beredd på att de kommer putsa på din hud, trimma lite småhår med tänderna, gräva under eller bita dina naglar, dra dig i öronen, testa näsborrarna, pussa dig över ansiktet och rengöra dina tänder.
​
Råttor revirmarkerar en hel del, och gärna lite extra på sin matte eller husse. Detta är normalt och är något man måste räkna med. Det är i väldigt små mängder (lite luktfria droppar) och är man känslig är det en bra idé att ha våtservetter redo. Detta är ingenting som går att träna bort och har inget att göra med rumsrenhet, råttorna kissar inte utan markerar, och det ingår i deras naturliga beteende. Markerandet kan eskalera kring deras hormonella period (tonåren) omkring 6-9 månader och brukar generellt sett sedan avta successivt. Men det kommer aldrig sluta helt.
Beteende
cleanpagelayoutgreen.jpg
Råttor ska absolut inte bitas, och våra råttor har aldrig gjort det. Skulle du få ett hårdare nyp någon gång kan det vara en varning att de vill att du ska sluta med vad du gör om du inte lyssnade på varningssignalerna, eventuellt var du kanske för påträngande eller hård så pass att råttan blev skrämd, eller så har den kanske ont någonstans. Sluta med vad du gör, backa lite och det blir sedan helt bortglömt. Kolla igenom råttan efter en stund för ömma punkter om det kan ha varit av smärta. Råttor är också väldigt känsliga och mottagliga för våra känslor och kommer direkt att känna om du är nervös eller rädd, och därefter själva tro att det finns något att vara rädd över. Det gäller samma från båda hållen, om du känner att du är säker och stabil kommer de lita på dig och bli mer avslappnade.
​
När du hanterar och leker med råttorna var inte rädd att ”ta i” utan att göra dem illa. Nu pratar vi inte att vara helt vårdslös men att vara fast och snabb på handen och trygg i sitt sätt så ger det råttorna en större känsla av trygghet än med någon som är lite för försiktig. Som exempel när jag busar med råttorna jagar jag upp dem lite till lek, slänger omkull dem, kittlar dem på magen och passar på att pussa lite och de hoppar omkring i lyckorus. De kommer om och om igen för att söka mer bus och lek, och vill gärna att man ska exempelvis kasta dem på ett mjukt täcke så de studsar lite lätt, jaga handen och bli kittlad om fasttagen och bli lite ”omruskad”. Mitt motto och tumregel när jag busar med råttorna är att locka dem till att leka med mig men låta dem ta initiativet till leken själva, samt sluta när de går iväg och visar att de inte vill mer. Då känner de alltid att de har kontroll, att vi kan lita på varandra fullt ut och att leken aldrig blir för påträngande. Jag försöker uppnå samma nivå av energi och uppförande som råttor är mot varandra, en del av flocken. Det bygger upp till en fantastisk relation!
 
Lek utvecklar hjärna och kognitiv förmåga till en hälsosam och mentalt stabil utveckling, samt att lyckoruset de får i kroppen utsöndrar en mängd olika må-bra-hormoner som gör dem lyckliga, glada och tillfredsställda. Ett hett tips är att införskaffa en kattvippa med fjädrar längst ut, de älskar att få leka jaga! Eller varför inte träna lite apport på kommando.
Filmklipp på när Elda busar med en av bebisarna. Filmklipp på lilla Bejkon som busar med råttpappa. Filmklipp på några busiga bebisar och en fjädervippa.

Råttor behöver inte gnaga på något särskilt för att hålla de konstant växande tänderna i kontroll, utan de gör detta själva genom att gnugga tänderna mot varandra i ett beteende som vi i vardagligt tal kallar för ”knaster” (eller ”bruxing” på engelska). De knastrar även som ett tecken på nöjdhet och lycka som en motsvarighet till katternas spinnande, och kan då även börja ”ploppa” med ögonen (”boggling” på engelska), då musklerna i käken går nära ögat och gör att ögonen rör på sig när de ligger och knastrar och myser. Se filmklipp bredvid på en råtta som mår mycket gott.
​
ARTHAL_forkylning2_BOX.png
En frisk och hälsosam råtta har en glansig, blank och len päls (om de inte är rexade förstås), pigga öppna ögon och intresserade av allt som händer runtomkring dem. Råttor är tyvärr i allmänhet utsatta för ett antal olika hälsoproblem och bör gärna kontrolleras regelbundet för tecken på problem.
​
Tyvärr, under veterinärutbildningen, lär sig de flesta veterinären väldigt lite om just råttor och vissa fortsätter genom sin karriär och tror att råttor är mindre versioner av andra djur och drar ofta alla gnagare över samma kam, detta är väldigt fel eftersom råttor skiljer sig på otroligt många sätt. Om du inte har turen att få en kunnig veterinär inom råttor nära dig försök uppmuntra dem till att lära sig mer om råttor, efterforska gärna runt själv och ta med utdrag från exempelvis Ratguide och Rathealth som är skrivna av kunniga veterinärer med information om mediciner, sjukdomar, symptom, hälsokoller med mera för att kunna hjälpa fler veterinärer att fördjupa sig och kunna dubbelkolla doseringar, symptom och vård.
Porfyrin runt nos. Ofarligt men tecken på kommande förkylning.
Hälsa
Veterinärkostnader kan bli en dyr historia men det varierar. Även om det är möjligt med försäkring på råttor så är det inte troligt att den kommer bli till större hjälp, det är sällan man når upp till självrisken och slutar med att man sällan kan utnyttja försäkringen alls om det inte handlar om större operationer. Mindre problem som återkommer täcks då inte av försäkringen trots flera besök. Jag rekommenderar att vara noga med att lägga undan en summa pengar per råtta varje månad, ca 100 kr/råtta är bra att börja med. Men vet man att man har svårt att spara undan så är försäkring ett alternativ.
​
Porfyrin (se bild ovan) är en röd vätska som kan samlas runt ögon eller nos, det är inte blod utan att deras kroppsvätska som färgas rött i kontakt med syre. Porfyrin är tecken på stress eller sjukdom, om det bara är en liten mängd tvättar de själva bort det men kan smutsa ner och stänka i pälsen när de putsar sig, ett tecken för dig att det finns där. Du kan badda ögon och nos med lite ljummet vatten eller koksaltlösning och en bomullspad och börja boosta med lite förkylningskurer för att se om råttan själv kan läka ut den kommande infektionen i kroppen (förkylning exempelvis). 
​
En råtta ska inte alls låta när den andas, så minsta väsen, rossel eller knorrande indikerar en luftvägsinfektion. Låt råttan försöka läka ut det av sig själv och kura hemma med lite förkylningskurer någon vecka eller två, med värme och nyttig mat. Blir det inte bättre eller förvärras behöver råttan få antibiotika av veterinären innan det utvecklas till en ordentlig lunginflammation som kan snabbt leda till andnöd. En råtta med rejäla andningssvårigheter ger ibland inte ifrån sig några ljud, men drar istället in sidorna vid buken (bukandning) för att andningen är så pass jobbig och ansträngd.
 
Alla råttor föds med en bakterie i sitt system som heter mycoplasma. Det orsakar inte ett problem för alla råttor då bakterien ligger latent (dold och inaktiv) i kroppen, men vissa har inte motståndet, får sänkt immunförsvar av någon anledning och kommer drabbas av återkommande utbrott av andningssjukdomar och andra sjukdomar kopplade till mycoplasma. Linjer av seriösa uppfödare är väl resistenta under normala omständigheter, men om en råtta blir sjuk av något annat och får sänkt immunförsvar kan mycoplasman bryta ut och orsaka symptom. Den bästa medicinen för att behandla luftvägssjukdomar och myco är vibranord + baytril i kombination. 
​
Mammary Tumor.jpg
Vissa linjer med råttor är ganska fria från tumörer, medan andra är väldigt benägna att få dem. De utvecklas generellt i äldre ålder, för honor omkring 15-21 månader och är även kopplat till fetma så det är extra viktigt att inte låta honor bli överviktiga.
 
Hanar kan också få juvertumörer men det är relativt sällsynt.
 
De flesta juvertumörer är godartade och så länge råttan är vid god hälsa i övrigt bör den opereras bort medan den är relativt liten så blir ingreppet litet och smidigt. Om tumören lämnas kan den växa enormt mycket och hindra råttans rörelse, vissa växer långsamt men andra kan växa otroligt snabbt.
 
Det är bra att ha som rutin att känna igenom råttans alla områden som bilden här på sidan visar, minst en gång i månaden.
18052090_10155060051251832_1536728829_o.
Tillökning

Om du planerar att uttöka med fler råttor i framtiden behöver du överväga om du skulle föredra en grupp med lite åldersskillnad eller en av samma generation. Det första är dock mest rekommenderat eftersom en stor grupp råttor i samma åldrar blir inte bara högre veterinärkostnader med äldre råttor med tillhörande åldersrelaterade sjukdomar, utan också för den känslomässiga bomb om alla dina råttor passerar över nära inpå varandra under en kort tid.

Väljer du att starta med en mindre grupp är tre stycken som en trio en väldigt bra början, det innebär att råttorna som sociala flockdjur har en viss variation när det gäller relationer, som i sin tur skapar en mer komplex och stadig social grupp. Du behöver inte oroa dig för att någon råtta lämnas utanför, det händer inte, även om de ibland behöver få vara ifred en stund (vissa råttor mer än andra). Det är helt normalt då de alla är individer, mer och mindre socialt törstiga under olika perioder. En bra storlek för en normal grupp är mellan 4 och 7 råttor, så genom att lägga till två bebisar varje år kommer det hålla gruppen igång med en bra åldersskillnad. Har du bara två råttor är det en bra idé att försöka utöka flocken innan den första råttan når 18 månader, detta för att skydda mot en plötslig död som lämnar en råtta ensam och du i panik måste hitta en ny råtta snabbt. Detta är då ett mindre problem om du har en trio att börja med!

​

En bra plan för en stabil tillökning i flocken är att införskaffa två råttor inom 6 månader till max 1 år av varandra, för en jämn åldersspridning. Överväg aldrig att ta hem en ensam liten bebis till en grupp vuxna råttor. Unga råttor ska alltid ha minst en kompis av samma ålder för att kunna utvecklas ordentligt både socialt och mentalt. Vi sätter därav enbart ut bebisar i minst par eller trios.

Även efter du har fått hem dina råttor så finns vi alltid tillgängliga för att ge råd vid frågor och funderingar och vi vill alltid väldigt gärna få höra hur det går, om deras utveckling och få små hälsningar.
 
Även om det inträffar tråkigheter eller sjukdomar så vill vi bli kontaktade för att kunna följa deras sjukdomsförlopp och ge stöttning på vägen om det skulle behövas. Med många års erfarenhet av olika sjukdomar kan vi försöka hjälpa till så råttan får rätt vård och omsorg, samt hur viktigt det är för oss som uppfödare att få se hur våra linjer utvecklas.
 
Tänk på att det kan ibland ta flera dagar att svara på något om det inte är akut eller brådskande. Men du får väldigt gärna skicka uppdateringar, bilder och hälsningar ofta oavsett! Det gör oss alla väldigt glada att få se dem då vi älskar dem alla innerligt från dagen de föds och vill se hur det går för dem i livet.
64294119_892123827788736_549228963993695
Stöttning
Är du i behov av råttvakt och tänker vara borta mer än 24 timmar finns det ett antal alternativ. Facebookgruppen Råttor i Norr (eller Råttorna) är ett utmärkt ställe att hitta råttintresserade nära dig som kan hjälpa till att passa dem, eller kunna komma förbi för att checka in för mys, mat och vatten medan du är borta.
 
Vi kan eventuellt också hjälpa till beroende på om det finns kullar hemma, utrymme och tid. Om du ska någonstans där råttorna kan följa med kan du ta med dem i en mindre lägre semesterbur - på kort sikt behöver en semesterbur inte alls vara lika stor som deras permanenta hem.

Lycka till!

// Elda, Accio & Atria

bottom of page